Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Parlağın kökü nedir?
Birçok isim ve fiilin türetildiği ve anlamı “parlamak, ışıldamak” olabilen fiil kökü *ya-, Türkçede farklı dönemlerde ve vurgularda y- ile veya y- olmadan kullanılır. Y’nin yanındaki ses tellerinin daralması ve incelmesi nedeniyle kelimeler “yaldızlı~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ yıldız~ …” şeklinde duyulur.
Sözlü kökü nedir?
Eski Türkçedeki “beyan” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçede yazılı karşılığı olmayan *sö- “söylemek” kökünden, Eski Türkçedeki +Uz ekiyle türemiştir.
Kök nedir Türkçe örnek?
Bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köke denir. Örnek: (-mek/-mak) ev, masa, göz, kitap, tahta, siyah, kuru, çok, küçük, en iyi, en iyi… ekleyebilirken, isim köklerine bir infinitive soneki ekleyemeyiz.
Türkçenin kökü nedir?
Türk, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Proto-Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.
Kelime Arapça mı?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.
Aferin hangi dilde?
aferin – Nişanyan Sözlüğü. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Doktor Türkçe kökenli mi?
“Doktor” kelimesi Latince’de öğretmen anlamında kullanılmış ve Türkçe’ye Fransızca “docteur” kelimesinden gelmiştir. Aslında, doktor unvanı ilk olarak Avrupa’da kullanılmış ve zamanla Amerika’ya ve ardından diğer Avrupa kolonilerine yayılmıştır.
Konuşuldu kökü nedir?
Eski Türkçe “kon-” fiilinden türemiştir ve Türkiye Türkçesi “+Iş-” ekiyle biter. Daha fazla bilgi için con- makalesine bakın. +iş- ekiyle biten kon- fiili “birlikte veya birlikte yaşamak” anlamına gelirken, Batı Türk lehçesinde müsmek fiilinin yerini ancak 16. yüzyıldan sonra almıştır.
Parıldamak mı parıldamak mı?
geçişsiz f. (< parıl+da-mak) ışık yaymak, parlak ışık vermek: Gümüşten bir yoldu / Gittik... Geri dönmekten bahsetmedik (Yahya Kemal).
Kapının kökü nedir?
9- Kapı, kapak, kapanış, kaplama, muhafaza, çevre, kap, kapak, kapalı, örtü kelimeleri de aynı köke sahiptir… Bütün bu kelimelerin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (bir şeyi içinde tutarak çevresinden ayırmaya yarayan araç).
Kapak Türkçe mi?
Eski Türkçedeki “örtmek” anlamına gelen kapak kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.
Öğretmeni kökü nedir?
Türkçe’deki “öğret-” fiilinden Yeni Türkçe eki +mAn ile türemiştir. Daha fazla bilgi için öğrenme öğesine bakın.
Yargının kökü nedir?
Yargı sözcüğü Türkçede incelendiğinde ve “-gı” eki kaldırıldığında geriye kalan kök sözcük “Yar”dır. Türkçe sözlükte “Yar” sözcüğü “deniz, göl, nehir veya kara gibi bir su kütlesinin kıyısındaki dik yer” anlamına gelir. “Uçurum” anlamına gelir (Püsgüllüoğlu 2010).
Kelimeler kelimesinin kökü nedir?
Sözcüğün Türkçede tespit edildiği ilk kaynak 1300’lü yıllarda yapılmış Mukaddimetü’l-Edeb adlı eserin tercümesidir. Söz sözcüğü Türkçedeki sözcüklere Yeni Türkçe + çUk eklenerek oluşturulmuştur.
Kök kaça ayrılır?
Kökler; Ana kök, yan kök ve ikincil kök olmak üzere üç farklı türde ayrım yapılır. Ana kök, tohumun çimlenmesi ve radikülün gelişmesiyle oluşan köktür. Ana kökten belirli bir açıyla büyüyen köklere yan kökler denir.
Elmas kelimesinin kökü nedir?
İngilizce’de “elmas” anlamına gelen diamond kelimesinin kökeni Yunanca “adamas” kelimesinden gelir. Adamas, “ateşe ve çeliğe karşı eşsiz direnç, yenilmez, boyun eğmez, sert” anlamına gelir. Sadakat ve güven üzerine kurulu, ömür boyu sürecek güçlü bir evliliği tanımlamak için bundan daha iyi bir sembol olabilir mi? 9 Mayıs 2021
Şimdinin kökü nedir?
Orta Türkçe “şimdi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “şimdi” anlamına gelen Eski Türkçe uş imdi kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki noktalara bakın.