İçeriğe geç

Aile Izni Olmadan Imam Nikâhı Kıyılır Mı

Aileden habersiz imam nikahı kabul olur mu?

Ailenizin bilgisi ve izni olmadan yaptığınız bir evlilik, evliliğe zarar vermez; evli sayılırsınız.

Veli izni olmadan nikâh kıyılır mı?

Memur veli olamaz. Sadece bir ebeveyn onu vekil olarak tayin ederse geçerlidir. Kadının velisi yoksa, medeni veya güvenilir bir Müslüman velisi olur. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin çoğu alimine göre veli olmadan yapılan evlilik geçersizdir.

İmam nikahı için şartlar nelerdir?

Sözleşme taraflarının mal üzerinde tasarruf etme hakkı olmalıdır. Kadın Müslüman ise, erkek de onun niyet beyanını duymalı ve anlamalıdır. Taraflar arasında evliliğe kalıcı veya kesin bir engel olmamalıdır. Taraflardan biri erkek, diğeri kadın olmalıdır.

Evlilik için veli izni şart mı?

a) On yedi yaşını dolduran bir erkek ve bir kadın, velisinin, veli yoksa veli veya vesayet makamının izniyle evlenebilir. b) On yedi yaşını dolduran bir erkek ve bir kadın, hâkimin izniyle evlenebilir. Ancak; reşit olmayanlar ve on beş yaşını doldurmuş küçükler, mahkemece reşit oldukları tespit edilse bile evlenemezler.

İmam nikahında aile izni şart mı?

Baba ve dedenin veliyy-i aki’eb olduğu açıktır. Hanefi mezhebine göre, bir kadının velisinin izniyle evlenmesi tavsiye edilir, ancak velisinin izni olmadan da nikah kıyılabilir. Bir kadın, velisinden kendisi adına nikah törenine katılmasını isteme hakkına sahiptir.

Dini nikâh şahidi kimler olamaz?

7. Nikah töreninde en az iki tanık bulunmalıdır. Tanıkların yanlarında kimlikleri bulunmalıdır. Tanıklar reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) tanıklık edemez.

Hangi kız velisinin izni olmadan nikahlanırsa?

Ancak kızların evlenme izni konusunda endişe duyan Allah Resulü şöyle demiştir: “Velinin izni olmadan nikah olmaz.” Eğer erkek (kendisi) velisinin izni olmadan evlenirse, nikahı geçersizdir. Eğer erkek o kadınla cinsel ilişkide bulunursa, karşılığında ona bir mehir vermelidir.

Sanal ortamda dini nikah kıyılır mı?

Dolayısıyla açık görüşe göre; hile ve aldatma hususunda kesinlik varsa, kocanın ve velisinin kişiliği sabitse, şahitler icabı ve kabulü duyuyorlarsa; telefon ve internet yoluyla evlenme akdinin yapılması caizdir.

İmam nikahı abdestsiz olur mu?

Adetliyken nikah kıyılabilir mi? Nikah akdi sırasında nikahın yapılması şer’i bir kirlilik olarak kabul edilir; adetin olmaması, cüzam ve abdestin olmaması nikahın geçerliliği için şart değildir. Bu nedenle adetliyken nikah kıyılması geçerlidir. Diş dolgusu, kaplama veya tel abdest ve gusle engel olur mu?

Dini nikahta imam ne sorar?

İmam evlenecek kişilerin isimlerini, şahitlerin isimlerini ve anne babanın isimlerini bir kağıda yazar. Kuran’dan ilgili ayetleri ve hadisleri okur. Önce kadına üç kez, sonra da erkeğe: “Bu kadını/erkeği kabul ettin mi?” diye sorar. Bu nikahı şahitler huzurunda yapar.

Hanefi mezhebine göre dini nikâhın şartları nelerdir?

Hanefilere göre nikah akdinin şartı, karşılıklı irade beyanının rızaya dayanmasıdır. Cumhur’a göre nikah akdinin dört şartı vardır. Bunlar Sîğa, Zevc, Zevce ve Veli’dir.

İmam nikahı hangi durumlarda düşer?

Bir erkek karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Eğer erkek karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz. Eğer erkek karısına “babanın evine git, evimden defol ya da cehenneme git” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik iptal edilir.

İmam nikahı velisiz olur mu?

Dedi ki, “Velisi olmadan nikah olmaz.” “Kim velisinin izni olmadan bir kadınla evlenirse, nikahı batıldır, nikahı batıldır, nikahı batıldır. Eğer erkek onunla cinsel ilişkide bulunmuşsa, kadın bu cinsel ilişki karşılığında bir mehir almaya hak kazanır.

Aile izni olmadan evlenebilir mi?

Adi evlilikte evlenme izni durumu: Bu kişilerin evlenebilmeleri için veli veya vasisinin izni gerekir. Yine kısıtlı bir kişinin evlenebilmesi için velinin izni gerekir. Ebeveyn veya veliler bu izni vermezse evlenmek isteyen kişi evlenme izni için başvuruda bulunabilir.

Kızın rızası olmadan dini nikah kıyılır mı?

Kızın velisinin rızası olmadan yapılan evlilik sözleşmesi geçersizdir. Kızın yapmak istediği evliliğe velinin makul ve haklı bir sebep olmaksızın izin vermemesi durumuna “udl” denir. Bu durumda yargı yoluyla o kişiden velayet alınabilir.

Aileden biri nikâh sahidi olabilir mi?

Şahitler (Şahit, çiftin annesi, babası veya kardeşleri olabilir.) Şahit, evlenme iradesi beyanlarının gönüllü olarak yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğru olduğuna ve evliliğin akdedildiğine tanıklık eden kişidir.

Kızın rızası olmadan dini nikâh kıyılır mı?

Kızın velisinin rızası olmadan yapılan evlilik sözleşmesi geçersizdir. Kızın yapmak istediği evliliğe velinin makul ve haklı bir sebep olmaksızın izin vermemesi durumuna “udl” denir. Bu durumda yargı yoluyla o kişiden velayet alınabilir.

Kimse olmadan imam nikahı kıyılır mı?

TCK’nın 237. maddesi gereğince resmi nikah yapılmadan dini nikah yapılması da yasaklanmıştır.

Evliyken başkasıyla imam nikahı kıymak suç mu?

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla TCK m. 230/5 hükmü yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla dini tören kapsamında yapılan ve artık “imam nikahı” olarak bilinen evlilikler Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesi kapsamında suç teşkil etmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sıska Escort