Ay isimleri nereden gelmektedir?
Ayların isimlerine ve kökenlerine bir göz atalım. Ocak = Türkçe (Kışın evlerde ateş yakılan yer) Şubat = Süryanice. Mart = Latince (Maritus – mitolojik isim Mars’tan) Nisan = Süryanice. Mayıs = Latince (Tanrıça Meryem’in ayı) Haziran = Süryanice. Temmuz = Arapça / Süryanice. Daha fazla makale…•11 Şubat 2015
Mart ayının adı nereden gelir?
Mart, Gregoryen takvimine göre yılın 3. ayıdır ve 31 gündür. Antik Roma’da Mart ayına “Martius”, yani Roma savaş tanrısı denirdi ve bu ay savaş başlatmak için uğurlu bir zaman olarak kabul edilirdi. Ocak ve Şubat ayları savaş için uygun olmadığından, Roma takviminin ilk ayı Mart’tı.
Ocak ayının adı nereden gelir?
Kökeni. Eski Türkçedeki *ōt-çak kelimesinden gelen otçak kelimesinden türemiştir. Ay adı olarak kullanımı 1945’e dayanır. 1945’e kadar kullanılan Türkçe’de Ocak ayının eski adı Arapça Kânun kelimesiydi.
Ekim ayı adı nereden gelir?
Türkçe “to sow” fiilinden türemiştir ve tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamına gelir. Anadolu’da bu ay “Gazel ayı” olarak da adlandırılır, “Gazel” “kuru yaprak” anlamına gelir.
Mayıs adı nereden gelir?
Mayıs ayının adı Türkçeye Latince “Maius menelis” kelimesinden gelmiştir… Kavramın anlamı “Maia ayı”dır. “Maia” yağmur ve bereketle ilişkilendirilen Yunan tanrıçasının adıdır.
Ağustos adı nereden gelir?
Bir söylentiye göre, “August” isminin İngilizce karşılığı Roma imparatoru Sezar Augustus’a adanmıştır. Bir söylentiye göre, Augustus ayının 31 gün olmasını istediği için Augustus, Julius Sezar’ın July ayı gibi (July, Julius’tan türetilmiştir) ayının da 31 gün olmasını istemiştir.
Temmuz ismi nereden gelir?
Etimoloji. Temmuz kelimesi Türkçeye Arapça (tammūz تمّوز) veya Aramice (tammūz תמוז) kelimesinden gelmiştir. Bu dillere Akadca’dan gelmiştir. En eski kök, Akadlar tarafından da tapılan çobanların ve tarımın Sümer tanrısı Dummuz’dur.
Eylül ayının adı nereden gelmiştir?
Türkçe’de Eylül isminin kökeni Arapçadır. Arapça eylûl (أيلول), Aramice/Suriye takviminin altıncı ayına atıfta bulunan Süryanice ˀelūl (אלול) kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu isim, hasat festivalini ve bu festivalin gerçekleştiği ayı tanımlayan Akadca elūlu/elūnu kelimesinden türemiştir.
Haziran ismi nereden gelir?
Türkçede ve Türkiye’nin resmî takvim sisteminde “Haziran” olarak adlandırılan ayın kökeni Süryanice’de “sıcak” anlamına gelen “Haziran” sözcüğüne dayanmaktadır.
Aralık ayının adı nereden gelir?
Aralık ayı ismi, antik Roma takviminde onuncu ay olması sebebiyle Latincede on anlamına gelen “decem” kelimesinden türemiştir.
April ismi nereden gelir?
İngilizce April kelimesinin Latince aprilis kelimesinden geldiği söylenmektedir. Klasik etimolojiye göre Latince aperire (açmak) kelimesinden gelir; ağaçların çiçek açmaya başladığı yılın zamanına işaret eder. Aynı tez, modern Yunanca ἁνοιξις (açmak) kelimesinde de destek bulmaktadır; bu kelime bahar anlamına gelir.
June ismi nereden gelir?
“June” kelimesinin kökeni, Roma mitolojisindeki tanrıçalardan birinin adı olan “Juno”dan gelir. Jüpiter’in (Yunan mitolojisinde Zeus) eşlerinden biri olan Juno, “çocuk” anlamına gelir. #morpakampüs #ilkokul #ortaokul #başarı #eğlenceyleöğrenme #June.
November ismi nereden gelir?
Kasım ayının İngilizce karşılığı olan “November”, Latince “novem” kelimesinden gelir ve 9 anlamına gelir.
Kasım ayı ne anlama gelir?
Qasim ismi Arapça kökenlidir ve genellikle “bölücü”, “bölücü” veya “adil dağıtıcı” anlamına gelir. Bu isim aynı zamanda İslam’daki dört halifenin üçüncüsü olan Hz. Muhammed’in ismidir. Ayrıca Ömer’in “doğru ile yanlışı ayıran” anlamına gelen “Al-Fârûk” lakabıyla da özdeşleşmiştir.
Ayların eski isimleri nelerdir?
19. yüzyıla kadar çoğunlukla Hicri takvime göre düzenlenen Arapça aylar kullanılıyordu: Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahır, Cemazielevvel, Cemaziyelahır, Receb, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce.
Ayları kim icat etti?
Sümerler muhtemelen ayın döngülerine dayalı bir takvim kullanan ilk medeniyetti. Sümer-Babil ayları yeni ayın göründüğü gün başlardı. Mevsimsel hatalar belirginleştiğinde, saray astronomları takvimde gerekli ayarlamaları yaptılar.
Ay isimleri nasıl başlar?
Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar: Salı, 29 Mayıs 1453, Salı, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982. Lale Festivali 25 Haziran’da başlar. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylül ayının ikinci haftasında derslere başlar.
Ay Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçe āy kelimesinden gelir, “gök cismi ve zaman birimi”. “İlgi, korku, arzu, üzüntü” ünlemidir.
Ay’ın eski adı nedir?
El-Kamer: Ay: 1) (Eskiden) ilk gezegen. 2) Dünya’nın uydusu (Unat 2000: 665). Çalışmada Arapça Hilal kelimesi, Türkçe Ay kelimesi ile Farsça küçültme eki +çA’nın birleşiminden oluşan ve günümüzde kız ismi olarak da kullanılan Ayça kelimesiyle açıklanmıştır.